Lamino by Swedese
Historien om Lamino
Ett livsverk och en symbol för ett ständigt sökande efter enkelhet.
Idag är den en ikonisk möbel och vår ständiga storsäljare. Yngve Ekströms fåtölj Lamino kom inte till av en slump. Snarare är den ett livsverk och en symbol för Yngves ständiga sökande efter enkelhet. I den jakten har såväl föregångare som efterföljare till Lamino funnits. Experimenterandet för att hitta den perfekta kurvan pågick ständigt och Laminos popularitet är väl beviset på att alla ansträngningar och prototyper gav resultat.
De första fåtöljerna från Yngves penna
Fåtöljen Anders från 1945 Fåtöljen Per från 1945
Kurva och Båge
Lamino
“Jag ritade Laminon med människan som utgångspunkt, lika behaglig att titta på, som att sitta i”
Röster om Lamino
“Att välja Lamino till århundradets möbel var enligt mina mått mätt ett mycket klokt val. Stolen är en möbel som egentligen passar som hand i handske i vår policy. Varje möbel ska ha tre saker, den ska vara produktionsanpassad, ha en funktion och en bra form. Och precis detta har Laminostolen! ”
IKEAS Grundare
"Lamino fungerar som en nyckel, en ingång till tiden, till formgivaren Yngve Ekström. Lamino blev aldrig institutionaliserad, det vill säga den återfanns inte i offentliga miljöer som i sjukhusens väntrum och företagens foajéer. Därför blev den synonym med hemmiljö och hemtrevnad. Dessutom är Lamino prisvärd, den är svensk och den visade sig vara trendig ännu femtio år efter sin debut. Nu, några år senare, framstår Lamino som en mycket känd, tydlig och synlig del av den svenska modernismen, en symbol."
Formhistoriker och intendent på Nationalmuseum i Stockholm
"Laminostolen är typisk för sin tid, det vill säga mitten av förra seklet. Den tar upp ett språk som fanns under 40- och 50-talen när böjträ användes flitigt. Man kan nog säga att efter Yngve Ekström och Bruno Mathsson har det inte gjorts så mycket nyskapande i böjträ. En fundamental komponent i arbetet som möbelarkitekt är hantverket och det ser man just hos Lamino. Bakom bilden av en snygg kurva ser man någonting annat, spåren efter folk som kan arbeta med trä."
Möbelformgivare i Vaxholm
Laminett
Ett besök i fabriken
Primo
Melano och Lamello
Århundradets möbel
Lamino Edition
Fler röster om Lamino
Sven Lundh, ägare till Källemo i Värnamo
Fåtöljen Lamino blev den slutgiltiga sammanfattningen av Yngve Ekströms studier kring sittandet. Med Lamino uppnådde han en möbel som såg organiskt helgjuten ut och där benstativ och sittskal blev till en enhet. Klädd med fårskinn fick den ett inbjudande och vänligt uttryck. Yngve, som var poetiskt lagd, var noga med att ge sina modeller ett namn som också uttryckte möbelns karaktär. Namnet och möbeln hör ihop och har medverkat till att göra Lamino giltig längre.
Mårten Claesson, arkitekt i designföretaget Claesson Koivisto Rune i Stockholm
Mitt första minne av Lamino kommer från mitt barndomshem på Lidingö. Den har en fin senmodernistisk stil. Det finns en själ, och det är ovanligt.Frågan är om Lamino inte är den finaste svenska möbel som gjorts i modern tid. Den är fulländad på något sätt som stol och samtidigt skulptural. Det går helt enkelt inte att kritisera den på konstnärliga grunder. Den är en kulturell och kommersiell succé på en och samma gång.
Källor
De huvudsakliga källorna har utgjorts av arkivmaterial på Swedese i Vaggeryd.
Bildkällor: Swedese, Yngve Ekström, Toni Gustavsson.
Litteratur: Ekström, Brita-Lena. (2007). På spaning efter Lamino. Om möbelformgivaren Yngve Ekström.