Lamino by Swedese

Historien om Lamino

Ett livsverk och en symbol för ett ständigt sökande efter enkelhet.

Upptäck

Idag är den en ikonisk möbel och vår ständiga storsäljare. Yngve Ekströms fåtölj Lamino kom inte till av en slump. Snarare är den ett livsverk och en symbol för Yngves ständiga sökande efter enkelhet. I den jakten har såväl föregångare som efterföljare till Lamino funnits. Experimenterandet för att hitta den perfekta kurvan pågick ständigt och Laminos popularitet är väl beviset på att alla ansträngningar och prototyper gav resultat.

1945

De första fåtöljerna från Yngves penna

Anders och Per var Yngves två första fåtöljer, uppkallade efter sönerna till en vän. De tillverkades på vindsvåningen ovanför en snickeriverkstad i Vaggeryd och såldes av Hemslöjden i Jönköping. Sitsen var i sadelgjord och underredet gjort av svarvade pinnar som i en pinnstol. Utvecklingen av den karaktäristiska ryggkurvan hade börjat.
  • Fåtöljen Anders från 1945
  • Fåtöljen Per från 1945
1953

Kurva och Båge

Yngve fortsatte utveckla sin idé om den perfekta kurvan. 1953 lanserades Kurva och Båge på möbelmässan i Göteborg. Kurva är snarlik Lamino, med några viktiga skillnader. Armstödet och ryggens bredd är exempel på detaljer som skiljer dem åt. Båge är samma fåtölj men med lägre rygg. Fåtöljerna såldes i handeln och annonserades i pressen, men fortfarande var Yngve inte helt nöjd. Utvecklingen av Kurva fortsatte, formen justerades och inte minst slipade Yngve och hans bror Jerker på smarta lösningar som påverkade hållbarhet och montering.
  • Kurva med hög rygg och Båge med låg.

    Kurva med hög rygg och Båge med låg.

  • Kurva i rotting från 50-talet

    Kurva i rotting från 50-talet

1956

Lamino

Till möbelmässan 1956 kom Yngve och Jerker Ekström med en väl genomarbetad stol som också var så produktionstekniskt genomtänkt att priset kunde hållas nere. De valde att presentera Lamino för världen klädd i naturfärgat sadelskinn. Mottagandet var mycket positivt och beställningarna ramlade in.
“Jag ritade Laminon med människan som utgångspunkt, lika behaglig att titta på, som att sitta i”

Röster om Lamino

Sedan den presenterades 1956 har Laminon flyttat in i ett stort antal hem, och den gör det fortfarande. För möbelskapare och inredningsintresserade är den en ikon att räkna med, och många har både en professionell och en personlig relation till den.

“Att välja Lamino till århundradets möbel var enligt mina mått mätt ett mycket klokt val. Stolen är en möbel som egentligen passar som hand i handske i vår policy. Varje möbel ska ha tre saker, den ska vara produktionsanpassad, ha en funktion och en bra form. Och precis detta har Laminostolen! ”

Ingvar Kamprad

IKEAS Grundare

"Lamino fungerar som en nyckel, en ingång till tiden, till formgivaren Yngve Ekström. Lamino blev aldrig institutionaliserad, det vill säga den återfanns inte i offentliga miljöer som i sjukhusens väntrum och företagens foajéer. Därför blev den synonym med hemmiljö och hemtrevnad. Dessutom är Lamino prisvärd, den är svensk och den visade sig vara trendig ännu femtio år efter sin debut. Nu, några år senare, framstår Lamino som en mycket känd, tydlig och synlig del av den svenska modernismen, en symbol."

Cilla Robach

Formhistoriker och intendent på Nationalmuseum i Stockholm

"Laminostolen är typisk för sin tid, det vill säga mitten av förra seklet. Den tar upp ett språk som fanns under 40- och 50-talen när böjträ användes flitigt. Man kan nog säga att efter Yngve Ekström och Bruno Mathsson har det inte gjorts så mycket nyskapande i böjträ. En fundamental komponent i arbetet som möbelarkitekt är hantverket och det ser man just hos Lamino. Bakom bilden av en snygg kurva ser man någonting annat, spåren efter folk som kan arbeta med trä."

Åke Axelsson

Möbelformgivare i Vaxholm

1956

Laminett

Yngve gjorde gärna samma fåtölj med både hög och låg rygg. Laminetts design är densamma som Laminos, men med en lägre rygg som ger den ett lite annat uttryck.

Ett besök i fabriken

Följ med när en Lamino-fåtölj tar form. Processen är ett hantverk i varje moment, och kräver stort kunnande och noggrannhet.

Många moment i Lamino-produktionen ser likadana ut idag som de gjorde när Lamino kom till.

1980

Primo

Primo är en av flera efterföljare som tydligt hämtat inspiration från Lamino. Den finns fortfarande kvar i sortimentet, både med hög och låg rygg.
1980-tal

Melano och Lamello

Yngve fortsatte att experimentera med kurvan som sysselsatte honom under lång tid. Melano och Lamello bär tydliga spår av 80-talsestetik; samtidigt är släktskapet med Lamino mycket tydligt.
1999

Århundradets möbel

1999 bad Sköna hem sina läsare att rösta fram århundradets möbel. Lamino utsågs till vinnare och många valde att dela personliga minnen och känslor kopplade till fåtöljen.

Lamino Edition

Lamino finns alltid att få i en rad olika utföranden i standardsortimentet. Därutöver lanserar vi ibland vår mest folkkära fåtölj som Lamino Edition. Det kan ske för att uppmärksamma speciella tillfällen i vår historia, men också i form av konstnärliga samarbeten som blir limiterade inslag i vårt sortiment.
  • Lamino Edition 2022 – Homage to the city

    Lamino Edition 2022 – Homage to the city

  • Lamino by Nudie Jeans Co

    Lamino by Nudie Jeans Co

  • Lamino X Lab La Bla: Shape-shifters

    Lamino X Lab La Bla: Shape-shifters

  • Lamino 60:th anniversary

    Lamino 60:th anniversary

  • Lamino X Konstfack

    Lamino X Konstfack

  • Lamino honey – Swedese 75:th anniversary

    Lamino honey – Swedese 75:th anniversary

Fler röster om Lamino

Sven Lundh, ägare till Källemo i Värnamo
Fåtöljen Lamino blev den slutgiltiga sammanfattningen av Yngve Ekströms studier kring sittandet. Med Lamino uppnådde han en möbel som såg organiskt helgjuten ut och där benstativ och sittskal blev till en enhet. Klädd med fårskinn fick den ett inbjudande och vänligt uttryck. Yngve, som var poetiskt lagd, var noga med att ge sina modeller ett namn som också uttryckte möbelns karaktär. Namnet och möbeln hör ihop och har medverkat till att göra Lamino giltig längre.

Mårten Claesson, arkitekt i designföretaget Claesson Koivisto Rune i Stockholm
Mitt första minne av Lamino kommer från mitt barndomshem på Lidingö. Den har en fin senmodernistisk stil. Det finns en själ, och det är ovanligt.Frågan är om Lamino inte är den finaste svenska möbel som gjorts i modern tid. Den är fulländad på något sätt som stol och samtidigt skulptural. Det går helt enkelt inte att kritisera den på konstnärliga grunder. Den är en kulturell och kommersiell succé på en och samma gång.

Källor
De huvudsakliga källorna har utgjorts av arkivmaterial på Swedese i Vaggeryd.
Bildkällor: Swedese, Yngve Ekström, Toni Gustavsson.
Litteratur: Ekström, Brita-Lena. (2007). På spaning efter Lamino. Om möbelformgivaren Yngve Ekström.

Swedese Repair

Swedese Repair - designrenovering av certifierade tapetserare. Tack vare unik specialkunskap samt originaldelar från Swedese, kan våra certifierade tapetserare erbjuda sina kunder en förstklassig renovering, omklädsel eller lagning av bland annat äldre Lamino-fåtöljer.
Swedese Repair
Swedese Repair

Repair Stories

Vi har samlat några röster om Lamino, från personer som lämnat in sina älskade fåtöljer för omvårdnad och renovering. Läs mer om berättelserna från Josefine, Daniel, Elke, Mattias, Maria och Tomas, Lena, Nicklas och Kerstin.
Swedese Repair Stories
Repair Stories

Frågor och svar om Lamino

Vi har samlat information, tips och råd kring hur du tar hand om din Lamino på bästa sätt.
Frågor och svar
Frågor och svar om Lamino

Upptäck hela sortimentet med Lamino

Yngve Ekström ritade Lamino 1956 och fåtöljen är ett typexempel på tidlös formgivning. Han ritade med människan som utgångspunkt, lika behaglig att titta på, som att sitta i.