En hyllning till formen av Gert och Rasmus Wingårdh
Gert Wingårdh är en av Sveriges mest hyllade arkitekter. Han har lång erfarenhet och är väl respekterad inom sitt område. Nu samarbetar han med sin son, Rasmus Wingårdh, som kommer från modebranschen. Tillsammans, under namnet Wingårdh & Wingårdh sätter de nu sin prägel på Laminofåtöljen med fokus på att framhäva det redan existerande.
Gert och Rasmus kommer från två olika håll, arkitektur och mode. Nu möts de i möbelvärlden. Rasmus delar sitt perspektiv på att integrera olika formgivningsområden, att lära av varandra och dra nytta av kunskap och erfarenheter över gränser:
”Jag har alltid varit en förespråkare för att integrera olika designområden. Jag tror att alla områden kan dra nytta av nya idéer. Mode är väldigt snabbt och föränderligt, ibland till och med lite för snabbt. Möbelindustrin kan ibland vara lite för långsam och skulle kunna gynnas av mer kollektionsfokus. Jag tror att möjligheterna är oändliga. Genom att dra nytta av varandras kunskaper och samarbeta över gränserna kan vi bara växa och utvecklas.”
”En formgivares uppgift är att driva på utvecklingen, och för att göra det krävs influenser från alla håll. Jag tror att ju mer vi kan samarbeta och dra lärdomar från varandras erfarenheter, desto bättre blir det. Vi står inför stora utmaningar framöver och vi måste alla resa oss upp och möta dem med öppna sinnen och en vilja att på innovativa sätt förbättra saker” säger Gert.
Harmoni mellan funktion och form
Lamino är en älskad designklassiker som har tilltalat människor under årtionden. Den skapades 1956 av formgivaren Yngve Ekström för Swedese. Yngve lyckades på ett framstående sätt förena komfort och estetik, vilket har bidragit till stolens varaktiga popularitet och status som en tidlös favorit.
”Lamino är en otroligt bekväm stol som genom sin grundläggande design har uppnått stor framgång just för att den är en perfekt harmoni mellan funktion och form. Som arkitekt är det just sådana aspekter jag uppskattar” säger Gert.
Rasmus instämmer: "På något sätt är vår tolkning av Lamino en hyllning till just det vi uppskattar hos den. Sitsens form och benstommens form - i allt vi har gjort har fokus varit att framhäva dessa element."
”Det jag verkligen respekterar hos Swedese är deras hantverk och alla de fantastiska medarbetarna vi haft att göra med under projektets gång. För oss blev projektet att framhäva hantverket så mycket som möjligt, och inte att implementera en egen designfilosofi. Att bli inbjuden att få sätta sin prägel på en så älskad och ikonisk stol som Lamino är en stor ära och jag hoppas att vi gjort den rättvisa. Design kan kopieras eller kasseras, men det är sällan man får förfina.”
”Rasmus menar att jag är maximalist och han är minimalist. Ur det föddes idén om dualitet och det var viktigt att det präglade designen och slutprodukten. Att jobba konceptuellt hela vägen från start till slut gör att ens idé blir tydlig. Det är en utmaning i sig självt” säger Gert.
”Duality-idén föddes till stor del genom processen och representerar två olika designidéer som tvingas mötas. Jag tror att eftersom vi är far och son finns det en transparens i hur vi betraktar varandras design - åt båda hållen - som kanske skulle vara svår att ha om vi var två obesläktade designers. Dessutom är han ju senior, så i slutändan får han bestämma, haha” säger Rasmus.
Mötet mellan far och son
"Efter 25 år inom modebranschen känns det spännande och nödvändigt för mig att utvecklas inom nya områden. Under min tid inom modebranschen har jag skapat varumärken, vitaliserat befintliga varumärken och designat en mängd olika produkter för andra. Nu vill jag göra detta tillsammans med min pappa och se vad jag kan lära mig av honom, samt utforska vad vi kan åstadkomma tillsammans", säger Rasmus.
”Som pappa är man naturligtvis stolt över att få jobba tillsammans med sin son. Min roll som arkitekt är och kommer alltid vara mitt primära fokus, och i det här fallet ger det mig en unik position att agera creative director för Wingårdh & Wingårdh. Jag kan måla med breda penseldrag och Rasmus kan förfina detaljerna. Det är en perfekt matchning.”
”Det är oundvikligt när två formgivare möts att det uppstår konflikt. Men det är också då man tvingas att testa sina idéer mot den hårdaste kritik. Det leder ibland till att man måste återgå till ritbordet och göra om, raffinera och förfina saker för att göra dem ännu bättre. I slutändan är all design en summa av kompromisser. Men genom att hålla sig ödmjuk under processen och inte låta egot diktera tror jag att vi har lyckats hitta ett bra och fungerande arbetssätt. Vissa saker kommer man alltid att önska att man kunde ha gjort på ett annat sätt” säger Rasmus.
”Jag säger vad jag gillar, och sedan får Rasmus göra det, haha. Vi bollar idéer fram och tillbaka mycket. Vår roll är att driva saker framåt och försöka maximera potentialen i vår design och även i oss själva. I det har vi funnit en bra balans. I vår bransch är kompromisser alltid en faktor, men utmaningen ligger i att avgöra vad vi är villiga att kompromissa om och vad vi absolut inte kan tänka oss att göra avkall på” säger Gert.