Respekten för grundidén håller designen på banan
Roger Persson drivs av att hitta kärnan i sina produkter och hålla fast vid den genom hela utvecklingsprocessen. För Swedese har han bland annat formgivit storsäljare som Happy-serien och bordfamiljen Bespoke. Vi träffas i Vaggeryd för ett samtal om de nya Bespoke-borden, men också om vad som inspirerar, medvetet och omedvetet, och hur vissa influenser verkar sitta djupt i muskelminnet.
Samarbetet med Swedese går nästan 20 år tillbaka, till 2003 då Roger Persson formgav sin första möbel. Swedese hade nyligen förvärvat Söderbergs möbler och sökte nya formgivare för att utveckla sitt utbud.
"Jag fick chansen att rita en fåtölj, berättar Roger. Jag var ung och ny i branschen och hade gjort väldigt blandade uppdrag inom industridesign, men inga möbler."
Fåtöljen Roger började rita på var ursprunget till Swedeses Happy, en av företagets absoluta storsäljare. Happy ställdes ut på internationella mässor i samband med lanseringen och fick direkt ett väldigt positivt bemötande.
"Jag minns att den dåvarande vd:n ringde och berättade att de sålt en container med Happy-fåtöljer till Japan. Jag hade ju liksom inget att jämföra med och visste inte alls vad det betydde, men jag märkte ju att han var lyrisk."
Happy
Bredden har fördelar
Roger har en industridesignutbildning från HDK i ryggen och har också läst möbelformgivning i New York. Efter studierna startade han och några kursare från HDK en designbyrå. Uppdragen var av olika karaktär, men designprocessen ofta ungefär den samma.
"Det är både kul och nyttigt att blanda projekt, säger han. Därför har jag fortsatt att göra olika, även om det numera mest är möbler."
Den kompromisslösa grundidén
För att en möbel sedan ska lämna ritbordet och komma i produktion krävs ett samarbete med produktutvecklingsavdelningen. Där kan diskussionerna om vad som är möjligt och vad som är kompromissbart ibland bli livliga.
Samarbetet med Swedese är öppenhjärtligt och familjärt, säger Roger. Vi känner varandra väl. Jag gillar att utmana tekniken och ligga nära gränsen för vad som är möjligt att göra. Det leder såklart till diskussioner ibland. En del saker kan jag tänka mig att kompromissa med, men inte grundidén till möbeln, då blir det sällan bra.
Bespoke-borden är ett bra exempel på just det. De ser enkla ut men har en konstruktion som för den insatte är ganska spektakulär. Vid första anblick kan den tyckas omöjlig. Den sofistikerade enkelheten är hela grundidén med borden. Just därför trotsade Roger och produktutvecklingsteamet det omöjliga och fortsatte att testa och justera, utan att kompromissa bort det som var viktigt. När Bespoke nu kommer i nya varianter är det också samma kärna som gör att designen följer samma linje.
Allt inspirerar
Sin inspiration hittar Roger Persson nästan varsomhelst. I konst, filmer, utställningar eller i naturen. Ofta fastnar han för någonting, en idé eller en företeelse som kan vridas och vändas på under en längre tid.
Jag hittar en grundtanke, sedan är jag där och gräver. Nu har jag t ex fascinerats av randighet och en typ av optiska lekar i flera år. Då kan det spåret dyka upp i allt som jag gör på olika sätt. Det blir ett sätt att inspireras av mig själv.
"Det är intressant vad som fastnar, påpekar Roger. Ibland är det svårt att se det själv, men jag tror att man är präglad av saker tidigt i livet som gör att vissa saker alltid kommer återkomma i olika form. Det påverkar också vad man tilltalas av i andras design."
Musik är en annan viktig inspirationskälla, och ett bra sätt att stänga ute allt och gå in i bubblan. Variationen i lurarna är stor. Några äldre favoriter finns alltid med – Bowie, Beatles och Radiohead till exempel. Men spellistan kan också delas med den 17-årige sonen, eller ha inslag av klassisk pianomusik.
Bredden verkar vara ett återkommande mönster, i både inspirationskällor och egen produktion. Det gör det bara mer spännande att se var nästa blivande klassiker från Roger Perssons penna dyker upp.